Juhlimme tänä vuonna toimintamme 10-vuotis juhlavuotta. Projektipäällikkömme Sanna Runsala sai vuonna 2012 idean Ruoka ja riippuvuus -projektista, jossa lisättäisiin tietoisuutta ruokariippuvuudesta ja tarjolla olevasta avusta. Sanna käynnisti toiminnan 2014 Myllyhoitoyhdistyksen Ruoka ja riippuvuus -projektissa, joka vaihtui vuonna 2021 Toimiva ry:n ÄHKY-hankkeeksi, ja siitä 2024 pysyvämmäksi ÄHKY-toiminnaksi.
Nostamme tämän vuoden lopussa ÄHKY:n blogissa ja sosiaalisessa mediassa muistoja ja kokemuksia kuluneen 10 vuoden ajalta.
Ensimmäisenä muistoistaan kirjoittaa ÄHKY:n riippuvuusasiantuntija Suvi Björkqvist.
Kahdeksan vuotta työtä ruokariippuvuuden parissa
Kahdeksan vuotta sitten Sanna Runsala rekrytoi minut kouluttajaksi Ruoka- ja riippuvuus -projektiin. Rekrytoinnin taustalla oli liikasyömisen haasteisiin keskittynyt blogini, johon olin haastatellut myös Ruoka ja riippuvuus -projektin työntekijöitä. Tätä kautta olimme alun perin tulleet tutuiksi.
R&R:ssä kiersin alkuun ympäri Suomea kouluttamassa sote-ammattilaisia ruokariippuvuudesta. Hiljalleen työni laajeni kouluttamisesta ryhmien ohjaamiseen ruokariippuvuudesta kärsiville, ja tittelini vaihtui kouluttajasta asiantuntijaksi.
Vuonna 2021 Ruoka ja riippuvuus -hanke vaihtui ÄHKY-hankkeeksi ja työmme etäpainotteisemmaksi. Kouluttaminen ja ryhmien ohjaaminen siirtyivät pääasiassa verkkoon.
Live-viikonlopuista kohti verkkoryhmiä
Koko ajan olemme kehittäneet koulutuksia ja ryhmätoimintoja eteenpäin. Ympäri Suomea tehdyt live-koulutukset sote-ammattilaisille ovat vuosien saatossa vaihtuneet verkkokoulutuksiksi, ja live-viikonloput ruokariippuvuudesta kärsiville videomuotoisiksi verkkoryhmiksi.
Korona-ajan vaikutukset ryhmätoiminnallemme jäivätkin aika pieniksi, koska olimme jo ennen koronaa luoneet videomuotoisia ryhmätoimintoja verkossa. Voidaankin sanoa, että olemme olleet yksi uranuurtajista valtakunnallisten verkkoryhmien luomisessa riippuvuuksista kärsiville.
Ruokariippuvuuden tunnettuuden lisääntyminen
Näiden kahdeksan vuoden aikana on ollut mahtavaa seurata, kuinka ruokariippuvuuden tunnettuus on lisääntynyt. Pahimpina aikoina jopa osa sote-ammattilaisista on kiistänyt koko ruokariippuvuuden olemassa olon.
Onkin ollut hienoa nähdä, kuinka toimintamme aikana aiheesta on ilmestynyt ensimmäinen suomalainen tutkimus ja ruokariippuvuudesta on jopa oma osio Käypä hoito suosituksessa.
Mahtava hetki itselleni oli myös, kun järjestimme Keski-Suomen hyvinvointialueen kanssa yhteisseminaarin ruokariippuvuuden teemoista, ja heiltä psykiatrian vastaanottopalveluiden ylilääkäri piti luennon aiheenaan ruokariippuvuus. Emme ole enää yksin ja ainoa toimija Suomessa, joka nostaa esille ruokariippuvuutta ja haluaa kehittää apumuotoja siitä kärsiville.
Kaikki mukana olleet ovat jättäneet jälkensä
Kahdeksan vuoden aikana olen saanut tehdä töitä monen upean ammattilaisen kanssa. Tiimissämme on ollut niin ravitsemusasiantuntijoita, psykologian opiskelijoita, riippuvuusasiantuntijoita kuin viestinnän osaajiakin. Osa on vuosien aikana siirtynyt muihin tehtäviin, ja mukaan on tullut uusia osaajia.
Olen usein pohtinut, että kaikki mukana olleet ovat jättäneet oman osaamisensa ja jälkensä toimintaamme. Ja kaikilta olen itse saanut oppia jotain, kuten lisäymmärrystä traumoista, tunnesäätelystä, mindfulnessista, hyväksymis- ja omistautumisterapiasta (HOT) jne.
ÄHKY:n ryhmämalleja ja teemoja olemme hyödyntäneet myös Versot-hankkeessa. Versot-ryhmissä on ÄHKY:n tapaan 10 viikon videomuotoisia starttiryhmiä sekä jatkoryhmätoimintaa. Myös aiheista löytyy paljon samaa, kuten tunnesäätelytaitoja, tietoisuustaitoja, arvoja ja itsemyötätuntoa.
Työystävyyttä
Substanssiosaamisen ja työnkehittämisen lisäksi on ollut ihanaa tutustua työkavereihin myös siviilielämän osalta.
Esimerkiksi Sannan kanssa olemme saaneet jakaa kuluneiden vuosien aikana työhön kohdistuvan intohimon lisäksi myös siviilielämän käänteitä iloineen ja suruineen. Olemme saaneet myös tutustua työnpyörteissä toisiimme niin hyvinä kuin huonoina päivinä ja hetkinä. Olemmekin useamman kerran todenneet, että meistä on kehkeytynyt vähän kuin ”vanha aviopari”.
Kiitos Sanna ja kaikki muutkin työystävyydestä ja kaikesta tähän asti! Päivääkään en ole katunut, kun silloin kahdeksan vuotta sitten hyppäsin remmiin mukaan.
Upeita yhteistyökumppaneita ja ihania ryhmäläisiä
Kiitos myös kaikille ÄHKY:n yhteistyökumppaneille. Mahtavaa, että olen saanut pitää luentoja ympäri Suomea. Erityisesti kiitos Keski-Suomen hyvinvointialueelle, ravitsemusterapeutti Eeva Nykäsen ja elämätapaohjauksen koordinaattori Jani Huotarin kanssa olemme viimeisen parin vuoden aikana vieneet Keski-Suomessa hallitsemattoman syömisen ja ruokariippuvuuden teemoja hurjasti eteenpäin.
Ja ihan erityiskiitos kaikille ihanille ÄHKY:n ryhmäläisille, joiden rinnalla olen vuosien varrella saanut toipumisen polkua kulkea. Olette rohkeita ja upeita <3.