Hallitsematon syöminen ja ruokariippuvuus

Hallitsematon syöminen tarkoittaa toistuvaa hallinnan tunteen menettämistä suhteessa ruokaan ja syömiseen. Hallitsemattomuus voi ilmetä ahmintana, jatkuvana naposteluna, jojoiluna liikasyömisen ja laihduttamisen välillä, tunnesyömisenä ja/tai ruokaan ja syömiseen kohdistuvana riippuvuutena.

Hallitsemattomaan syömiseen ja ruokariippuvuuteen liittyy usein salailua ja häpeää – moni syö yksin. Hallitsematon syöminen voi aiheuttaa merkittäviä fyysisiä ja psyykkisiä terveyshaittoja.

Ruokariippuvuus

Ruokariippuvuudessa käyttäytyminen syömisen yhteydessä on samankaltaista kuin päihteitä käytettäessä; riippuvuudesta kärsivä henkilö tuntee voimakasta halua tai pakkoa riippuvuuden kohdetta kohtaan sekä vaikeutta lopettaa kyseistä toimintaa kielteisistä seurauksista huolimatta.

Ruokariippuvuus kohdentuu erityisesti nopeaa mielihyvää antaviin ruokiin, jotka sisältävät runsaasti sokeria ja rasvaa (esimerkiksi suklaa, jäätelö, keksit) tai nopeita hiilihydraatteja, rasvaa ja suolaa (esimerkiksi perunalastut ja pikaruoka). Joskus itse ruokalajilla ei ole merkitystä, vaan riippuvainen henkilö voi syödä käytännössä mitä vain itselleen maistuvaa ruokaa helpottaakseen oloaan.

Riippuvuuden määritelmä

Mikä tahansa käyttäytymismalli, joka antaa hetkellisen mielihyvän tai helpotuksen tunteen, mutta jolla on pitkällä aikavälillä negatiivisia seurauksia omaan tai muiden elämään. Toimintaa ei pystytä lopettamaan negatiivisista seurauksista huolimatta.”

-Gabor Mate-

Riippuvuuteen liittyy usein salailua ja häpeää – moni syö yksin. Syömisen hallitsemattomuus voi aiheuttaa merkittäviä fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia haittoja. 

Ruokariippuvuuden taustatekijät

Riippuvuuden taustalla on usein pahaa oloa, jota paetaan ja hoidetaan ahminnalla ja/tai jatkuvalla napostelulla. Taustalla voi olla esimerkiksi lapsuuden haitallisia kokemuksia, traumoja, häpeää, tukahdutettuja tunteita ja kyvyttömyyttä asettaa omia rajoja. 

Ruokaympäristö tarjoaa omat haasteensa ruokariippuvaisille. Runsaat valikoimat, edulliset hinnat, helppo saatavuus, suuret annos- ja pakkauskoot sekä mainonta haastavat syömisen kanssa kamppailevia ihmisiä. Esimerkiksi kauppojen tuotesijoittelu tähtää ruokaostosten maksimoimiseen. Makeishyllyt, snack-tuotteet ja jäätelöaltaat sijoitetaan tyypillisesti kassojen läheisyyteen, jolloin niiden ohitse kuljetaan. Tällöin myös mielitekojen ja heräteostosten määrä kasvaa. 

Hallitsemattomasta syömisestä ja ruokariippuvuudesta toipuminen

Hallitsemattomasta syömisestä ja ruokariippuvuudesta toipuminen koostuu omien ajattelu- ja toimintatapojen tarkastelusta sekä niiden muutoksesta. Toipumisessa korostuvat niin säännölliseen ja riittävään ruokailuun kuin syömisen psykologiaan liittyvät tekijät. Monelle vertaistuki on arvokasta. Blogikirjoituksessa Hallitsematon syöminen – työkaluja toipumiseen esittelemme toipumista tukevia työkaluja.

Kärsitkö hallitsemattomasta syömisestä?

Hallitsemattoman syömisen kanssa ei tarvitse kamppailla yksin. Voit kartoittaa tilannettasi tekemällä testin hallitsemattomasta syömisestä. Ryhmämme tarjoavat apua toipumiseen asiantuntijoiden ja vertaisten tuella. Ilmoittaudu mukaan!