Ideasta hankkeeksi
”Ota yhteyttä Sokeripommi -kirjan kirjoittajaan ja 12 askeleen riippuvuusjärjestöön”, luki kesällä 2012 to do -listallani.
Olin ollut puolisen vuotta esikoiseni kanssa kotona ja vuoden poissa työelämästä. Tuona aikana ajatus ammatillisesta ruokariippuvuustyöstä oli herännyt. Halusin lähteä selvittämään, voisiko joku muukin hyötyä riippuvuusajattelusta, sillä omassa toipumisessani se oli ollut ratkaiseva tekijä. Olin pitkään kamppaillut syömisen haasteiden kanssa, mutta vasta kun terapeuttini aikanaan ehdotti riippuvuuden mahdollisuutta, käynnistyi toipumismatkani. Takana oli jo useampi vuosi toipumista ja olin valmis siirtymään ammattilaisen rooliin riippuvuustyössä.
Ensimmäinen puhelu Myllyhoitoyhdistyksen silloiselle toiminnanjohtajalle kesti reilun tunnin. Tuon tunnin aikana olimme innoissamme jo luoneet alustavan hankesuunnitelman rahoitukselle, jota lähtisimme hakemaan STEA:lta,silloiselta Raha-automaattiyhdistykseltä, keväällä 2013. Tuosta puhelusta alkoi hankkeen valmistelu ja yhteistyö.
Kun valmistelin Ruoka ja riippuvuus -projektin hankesuunnitelmaa, pidin tärkeänä, että hankkeessa on mukana moniammatillinen tiimi, laaja yhteistyökumppaniverkosto ja tutkimusnäkökulma. Aihe oli niin uusi, että oli tärkeää seurata siitä tehtävää tutkimusta. Vaikka itselläni oli toipumiskokemus, olin vertaistuen piirissä oppinut, että yhtä oikeaa toipumismatkaa ei ole. Toipumispolut ovat hyvin yksilöllisiä. En halunnut, että hankkeesta tulisi minun toipumishankkeeni, vaan siinä huomioitaisiin tutkittu ja laaja kokemuksellinen tieto.
Ruokariippuvuus työ käynnistyy
Joulukuussa 2013 saimme positiivisen rahoituspäätöksen. Seuraavana keväänä irtisanouduin työstäni koulutus- ja valmennusalalta ja starttasimme neljävuotisen Ruoka ja riippuvuus -projektin. Hankkeen pääpainona oli ammattilaisten kouluttaminen ja tiedon levittäminen ruokariippuvuudesta. Toimitilat vuokrattiin Tampereen keskustasta. Hankkeeseen rekrytoitiin kouluttaja ja osa-aikainen projektiassistentti. Minä toimin hankkeen projektipäällikkönä ja samana keväänä muutin tyttäreni kanssa Helsingistä Tampereelle. Yksi suuri haaveeni oli toteutumassa ja olin aloittamassa työtä, jonka koin erittäin merkitykselliseksi.
Lähdimme luomaan työtämme käytännössä tyhjästä. Asiaa konkretisoi typötyhjä toimitila, johon hankimme yksitellen kaikki kalusteet ja tarvikkeet. Rakensimme alusta asti luennot, mainokset ja hankkeen toimintamallit. Aloitimme ammattilaisluennoilla sekä kaikille avoimilla luennoilla ja keskusteluilloilla. Pian mukaan tulivat viikonlopputapaamiset, joissa kohtasimme ruokariippuvuudesta kärsiviä. Neljän vuoden aikana koulutimme tuhansia sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, kohtasimme satoja ruokariippuvuudesta kärsiviä sekä muita aiheesta kiinnostuneita. Erityisesti kouluttajana toiminut Merja matkusti kymmeniätuhansia kilometrejä ympäri Suomen. Samaa pestiä myöhemmin jatkoi edelleen ÄHKY-työtä tekevä Suvi Björkqvist. Juttelin joku aika sitten Merjan kanssa puhelimessa ja totesimme, ettei tuo aika jälkikäteen katsottuna tunnu varsinaiselta työnteolta, vaikka toki paljon töitä teimme. Koimme olevamme pioneereina uuden, tärkeän asian äärellä, ja se oli todella motivoivaa.
Toimivan alku ja ÄHKYn synty
Neljän ensimmäisen vuoden jälkeen saimme jatkohankerahoituksen, jonka myötä toiminnan painopiste siirtyi ryhmien järjestämiseen ja ruokariippuvuudesta kärsivien kohtaamiseen. Jäin itse perhevapaalle jatkohankkeen aikana. Viimeistään nyt oli käynyt selväksi, että tarvitsemme työllemme kotipesän, jolla ei ole ideologista taustaa. Joulukuussa 2016 perustimme Toimiva ry:n ja suureksi iloksemme tärkeä työ sai jatkua sen alla. Aloitimme ÄHKY-hankkeen, jonka pääpaino säilyi ryhmien järjestämisessä eli ruokariippuvuudesta ja hallitsemattomasta syömisestä kärsivien ihmisten auttamisessa. Koulutimme myös edelleen ammattilaisia ja lisäsimme tietoisuutta asiasta.
Tätä työtä jatkamme edelleen, nyt pysyvämmällä rahoituksella. Moni asia on muuttunut vuosien myötä, erityisesti suhtautuminen ruokariippuvuuteen. Kun aloitimme työn, aiheeseen liittyvä vastustus oli suurta. Nykyisin teemme tiivistä yhteistyötä esimerkiksi hyvinvointialueiden kanssa ja koulutamme Itä-Suomen yliopistossa ravitsemustieteen opiskelijoita ruokariippuvuudesta.
Ruokariippuvuudesta kärsivät toimintamme ytimessä
Nyt kun myös järjestökenttä elää suurta mullistusta ja taloudellista epävarmuutta on ilmassa, on hyvä muistaa, miksi tätä työtä teemme. Haluamme auttaa ruokariippuvuudesta kärsiviä ja tuoda esiin heidän kokemustaan eri viestintäkeinoin. Hallitsemattomasta syömisestä ja ruokariippuvuudesta kärsivät ovat alusta asti lähteneet rohkeasti mukaan toimintaamme ja heiltä olemme saaneet paljon arvokasta kokemuksellista tietoa. Te olette tärkein syy työllemme.
Työmme kivijalkana on ollut upea, moniammatillinen tiimi. Vuosien saatossa ihmiset ovat vaihtuneet, ja jokainen on jättänyt oman jälkensä. Rahoittajamme STEA on nähnyt työmme tärkeänä ja taloudellisesti mahdollistanut sen toteutumisen. Meillä on ollut vuosien mittaan tärkeitä ja oleellisia yhteistyökumppaneita, joista olemme äärimmäisen kiitollisia. Lisäksi meillä on ollut suuri tukijoukko, joka on jaksanut meitä ja ammatillista taisteluamme kaikki nämä vuodet: perheenjäsenet, ystävät, sukulaiset ja poluillemme osuneet mentorit. On ollut suuri kunnia ja ilo tehdä tätä työtä, ja sitä haluamme tehdä myös tulevaisuudessa. Kiitos mukanaolijoille ja mahdollistajille!
Tekstin kirjoittaja Sanna Runsala on Toimiva ry.n toiminnanjohtaja, ÄHKY-toiminnan projektipäällikkö ja ÄHKY:n ”äiti”.