Älä laihduta -päivä

On fakta, että ylipaino aiheuttaa monenlaisia terveysriskejä, mutta laihtua voi myös tavalla, joka ei vaurioita fyysistä ja henkistä terveyttäsi.

”Pitäiskö sunkin läski vähän laihduttaa?” huutelut olivat minulle aika lailla arkipäivää peruskoulua käydessäni. Lempinimiksi minulle keksittiin näppärästi ”liikkuva lihatiski” ja ”mastodontti”. Noh, minä tyttö sitten laihduttelin. Milloin olin milläkin niukkaenergisellä laihiksella ja liikuin yltiöpäisesti. Wau sitä fiilistä, kun pari ensimmäistä kiloa lähti! Viikon päästä en enää jaksanut vetää miinuskaloreilla, joten söin hallitsemattomasti seuraavan, yleensä noin kuukauden pätkän, ja sain vyötärölle muistoksi laihdutuksesta kahden menetetyn kilon sijaan kaksi uutta kiloa lähtöpainoni päälle. Tosi wau! Tätä kun jatkoin tarpeeksi monta kertaa, sain itselleni aikaiseksi vain hallitsemattoman syömisen kierteen ja ruokariippuvuuden kaupan päälle. Laihdutuskuurit eivät siis missään tapauksessa auttaneet oppimaan oikeanlaista syömisrytmiä, saati omaksumaan monipuolista ja sallivaa ruokavaliota. Lopputuloksena oli sairaalloinen ylipaino ja lähestulkoon liikuntakyvyn menettäminen.

Jälkiviisaana on aina hyvä todeta, että ei olisi kannattanut laihduttaa. Mitä 13-vuotiaan Heidin sitten olisi ollut tuolloin järkevintä tehdä jo alun alkaen? Vastaus on helppo ja ah niin tylsä! Opetella syömään oikea-aikaisesti monipuolista ruokaa. Tämän kun teini-Heidi olisi oivaltanut, eikä totellut iänikuisia laihdutuskampanjoita, en välttämättä olisi koskaan joutunut kärsimään ruokariippuvuudesta. Nyt mentiin vähän vaikeimman kautta, mutta olen iloinen, että olen edes tässä vaiheessa ymmärtänyt jättää laihduttamisen taakseni.

Laihduttamisen lopettaminen on eri asia kuin lihavuuden ihannoiminen, mihin se helposti sekoitetaan. On fakta, että ylipaino aiheuttaa monenlaisia terveysriskejä, mutta laihtua voi myös tavalla, joka ei vaurioita fyysistä ja henkistä terveyttäsi. Tänään 6.5. vietetään Älä laihduta -päivää. Tee siis itsellesi hyvä teko, ja lopeta laihduttaminen kaikkina muinakin päivinä. Jos olisit laihdutuskuureilla onnistunut, niin olisit jo perillä. Niin monia tunteja, päiviä ja vuosia olet yrittänyt laihduttaa, mutta olet aina palannut lähtöpisteeseen. Eikö vain? Koita erinäisten kuurien sijaan tasaista ruokarytmiä ja sallivaa, monipuolista ruokavaliota vuoden jokaisena päivänä. Näin saat pikkuhiljaa kehollesi ja mielellesi haitallista hallitsematonta syömistä vähennettyä ja rakennettua itsellesi toimivan ruoka-arjen, jossa ei tarvitse kiristellä hampaita ja tuntea syyllisyyttä.

Heidi Anttila
Heidi työskentelee Toimivan järjestöassistenttina, ja hän on ollut mukana Ähkyn toiminnassa asiakkaana useita vuosia. Heidin aiemman kirjoituksen ruokariippuvuudesta voit lukea täältä.