Hallitsematon syöminen

Hallitsematon syöminen tarkoittaa sitä, että ihminen menettää toistuvasti hallinnan tunteen suhteessa ruokaan ja syömiseen. Hallitsemattomuus voi ilmetä ahmintana, jatkuvana naposteluna, jojoiluna liikasyömisen ja laihduttamisen välillä, tunnesyömisenä ja/tai ruokaan ja syömiseen kohdistuvana riippuvuutena.

Riippuvuudesta kärsivä henkilö tuntee voimakasta halua tai pakkoa riippuvuuden kohdetta kohtaan sekä vaikeutta lopettaa kyseistä toimintaa kielteisistä seurauksista huolimatta. Ruokaan ja syömiseen kohdistuva riippuvuus kohdentuu erityisesti ruokiin, jotka sisältävät:

  • runsaasti sokeria ja rasvaa (esimerkiksi suklaa, jäätelö, keksit)
  • nopeita hiilihydraatteja, rasvaa ja suolaa (esimerkiksi perunalastut ja pikaruoka).

Lue lisää ruokaan ja syömiseen kohdistuvasta riippuvuudesta.

Hallitsemattoman syömisen taustatekijät

Hallitsemattoman syömisen taustalla on usein pahaa oloa, jota yritetään paeta ja hoitaa syömällä. Ahminnan taustalla voi olla esimerkiksi traumoja, häpeää, tukahdutettuja tunteita ja/tai kyvyttömyyttä asettaa omia rajoja. Ongelmat saattavat juontaa juurensa jo lapsuudesta, esimerkiksi perheen tunneilmapiiristä.

Ruokaympäristö tarjoaa omat haasteensa liikasyömiseen. Runsaat valikoimat, edulliset hinnat, helppo saatavuus, suuret annos- ja pakkauskoot sekä mainonta haastavat syömisen kanssa kamppailevia ihmisiä. Hallitsemattomaan syömiseen liittyy usein salailua ja häpeää – moni syö yksin. Hallitsematon syöminen voi aiheuttaa merkittäviä fyysisiä ja psyykkisiä terveyshaittoja.

Hallitsemattomasta syömisestä toipuminen

Hallitsemattomasta syömisestä toipuminen koostuu omien ajattelu- ja toimintatapojen tarkastelusta sekä niiden muutoksesta. Toipumisessa korostuvat niin säännölliseen ja riittävään ruokailuun kuin syömisen psykologiaan liittyvät tekijät. Monelle vertaistuki on arvokasta. Blogikirjoituksessa Hallitsematon syöminen – työkaluja toipumiseen esittelemme toipumista tukevia työkaluja.

Kärsitkö hallitsemattomasta syömisestä?

Hallitsemattoman syömisen kanssa ei tarvitse kamppailla yksin. Voit kartoittaa tilannettasi tekemällä testin hallitsemattomasta syömisestä. Ryhmämme tarjoavat apua toipumiseen asiantuntijoiden ja vertaisten tuella. Ilmoittaudu mukaan!